Yaşam

Kimimizin Sevip Kimimizin Gergin Olduğu 1 Nisan Şakası Nereden Geliyor?

1 Nisan’a az bir süre kalmışken bugünün tarihini ve nasıl oluştuğunu merak ediyor olabileceğinizi düşündük ve bugünün tarihini sizlere detaylı bir şekilde anlattık! O zaman seni aşağıya alalım…

Kaynak:https://mymodernmet.com/april-fools-d…

Hayatınızda bir kez bile 1 Nisan şakasına maruz kaldınız.

Her yıl 1 Nisan’da kutlanan 1 Nisan, orijinal kökenleri bir sır olarak kalsa da yüzyıllardır farklı kültürler tarafından kutlanmaktadır.

1 Nisan Şakası nereden geliyor?

Bazı tarihçiler, Latifa’nın 1 Nisan gününün, Fransa’nın 1563 yılında Trent Konsili’nin isteği üzerine Jülyen takviminden Miladi takvime geçtiği 1582 yılına dayandığına inanıyor. ilkbahar ekinoksunda 1 Nisan civarında başladı.

Haberi geç alan ya da yeni yılın başlangıcının 1 Ocak’a taşındığını ve kutlamalarının Mart’ın son haftası olan 1 Nisan’a kadar devam ettiğini fark etmeyenler şakaların hedefi oldu.

Bu kişilere ‘Nisan aptalı’ adı verildi ve çeşitli şakalara maruz kaldılar. Sırtlarına kağıt balıklar konur ve bunlara Nisan balığı anlamına gelen ‘poisson d’avril’ adı verilirdi. ‘Poisson d’avril’ ise kolay yakalanan balıklar ve saf insanlar için kullanılıyordu.

Başka bir olasılık da Hilaria şenlikleridir.

Tarihçiler ayrıca 1 Nisan Latifa Günü’nü antik Roma’daki Kibele kültünün takipçileri tarafından Mart sonunda kutlanan Hilaria (Latince neşeli anlamına gelen) gibi şenliklerle ilişkilendirdiler. Bu şenlikte insanlar kılık değiştirip vatandaşlarla hatta hakimlerle dalga geçerdi. Mısır’ın İsis, Osiris ve Seth mitinden ilham aldıkları da söyleniyor.

Ayrıca, 1 Nisan Şakası Günü’nün ilkbahar ekinoksuna veya Kuzey Yarımküre’de Tabiat Ana’nın değişen, öngörülemeyen hava koşullarıyla insanları kandırdığı baharın ilk gününe bağlı olduğuna dair spekülasyonlar da var.

İngiliz hükümdarı Kral John’un yaşadığı ilginç bir olayın 1 Nisan’ın başlangıç ​​noktası olduğu düşünülüyor.

O zamanlar Kralın geçtiği herhangi bir yolun kamu malı haline gelmesinin bir gelenek olduğu söylenir. Doğal olarak, Gotham halkı, Kral’ın kendi kasabalarından geçeceğini duyunca, Kral’ı kasabalarının yakınına adım atmaktan caydırmak için bir plan yaparlar. Hükümdarın habercileri Gotham’a girdiklerinde insanların kuşları çatısız kümeslere hapsetmeye çalışması, balıkları boğmaya çalışması gibi ilginç olaylarla karşılaştılar. Bu olaydan sonra Gotham’ın kasaba halkı deli ilan edildi. Kral kasabayı talep etmemeye karar verdiği için planları da başarılı oldu. Batman çizgi romanlarındaki Gotham City de adını bu efsaneden almıştır.

Peki 1 Nisan hangi ülkede ve nasıl kutlanır?

1 Nisan Şakası Günü 18. yüzyılda İngiltere’nin her yerine yayılmıştı ve bugün günü farklı şekillerde kutluyorlar. Örneğin İskoçya’da bu gelenek, biri ‘av kıyafeti’ olmak üzere iki gün boyunca kutlanır. ‘Gowk’ guguk kuşu anlamına gelir ve o gün insanlar sahte işlere gönderilir. Daha sonra Tailie Günü’nü kutlarlar ve insanların kıçlarına geçersiz kuyruklar koymak veya üzerlerine “beni tekmele” işaretleri koymakla ilgili şakalar yaparlar.

1 Nisan’da klasik bir İrlanda geleneği, masum bir kurbana ‘çok önemli’ bir mektup teslim etmektir.

Daha sonra değerli mektubu, mektubu okuduktan sonra kurbanı başka bir kişiye teslim etmesi için gönderen makul bir kişiye teslim etmeleri istenir. Bire bir mektubu birkaç farklı kişiye teslim ettikten sonra, kurban genellikle şüphelenmeye başlar. Yeterli olduklarında ve sonunda mektubu açtıklarında, şaka olduğunu anladıkları bir yazıyla karşılaşırlar. 1 Nisan Şakası gününde, orijinallik, aldatma sanatı kadar değerlidir.

Sonuç olarak 1 Nisan’ın kökeni tam olarak bilinmese de farklı kültürlerde farklı şekillerde kutlanan eğlenceli bir gün diyebiliriz değil mi?

basyaylahaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu