Haber

EYT’lilere hukuk rehberi! EYT başvuru koşulları, başvuru tarihi ve yeri

Eyt Tasarı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. Konuyla ilgili paylaşımda bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, ” Eyt Tasarı TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi. güzel olsun.” Eytİnsanlar için yasal rehber!

EYT’LİLER İÇİN HUKUK REHBERİ

EYT’ye ilişkin meclise sunulan tasarıda EYT’nin gerekçesi kısaca “Yapılan değişiklikten hızlı etkilenmemek amacıyla yaş ve/veya prim ödeme gün sayısı şartları başlangıç ​​tarihlerine göre derecelendirildi. 08/09/1999 (dahil) tarihinden önce ilk kez sigortalı sayılanlardan daha önce ilk kez sigortalı sayılanların emekliliğe hak kazanma koşullarında düzenleme yapılması amaçlanmaktadır. 9/8/1999 (dahil) biçiminde belirtilmiştir.

EYT, sigorta başlangıç ​​tarihi 9 Eylül 1999’dan önce olanlar ile emeklilik için gerekli prim gün ve sigortalılık süresini doldurduğu halde yaşı nedeniyle emekli olamayanları kapsar.

EYT’ye başvurabilmek için çalışanın 08.09.1999 tarihinden önce sigortalı olması, 5000 gün prim ödemesini tamamlamış olması ve kadınlarda 20, erkeklerde 25 yaşını doldurmuş olması gerekmektedir.

Emeklilik başvurusu yapacak çalışanın başvurudan önce mutlaka SGK’dan çıkış yapması gerekmektedir.

EYT uygulamaları, Kanunun Resmi Gazete’de yayımlanmasıyla birlikte başladı. Başvuru şartlarını taşıyanlar SGK şubeleri ve e-Devlet üzerinden süre sınırlaması olmaksızın başvuru yapabilirler.

SGK şubelerinin çok ağır olacağı ve e-Devlet’ten yapılan başvuruların elektronik ortamda doğrudan SGK kayıtlarına aktarılacağı düşünüldüğünde, başvuruların e-Devlet üzerinden yapılmasının daha sağlıklı olacağını düşünüyoruz. Devlet. Bakanlık bu konuda başvuruların e-Devlet üzerinden yapılmasını da önerdi. Emeklilik nedeniyle çıkışlarda kıdem tazminatı var ama tazminat olarak ihbar tazminatı yok.

İş Kanunu’na göre emeklilik nedeniyle işine son verilen personelin son işyerindeki çalışmaları karşılığında kıdem tazminatı alma hakkı bulunmaktadır.

Mevcut yönetmeliğe göre, personelin emekli olarak kıdem tazminatı alabilmesi için SGK’dan emekli olabileceğine dair ’emekli olabilir’ yazısı alması gerekirken, EYT’den emekli olacaklar için bu yazı istenmiyor; Kanunun yürürlüğe girmesiyle birlikte yaklaşık 2 milyon kişinin emeklilik başvurusunda bulunacağı düşünüldüğünde, SGK’nın bu mektubu tüm başvuru sahiplerine aynı anda vermesi zor olacağından başvuruların aşağıdaki servis ile yapıldığı açıklandı. beyan belgeleri kabul edilecektir. Böylece daha hızlı ve etkin hizmet verebilmek amacıyla SGK’dan gelen ’emekli olabilir’ yazısı yerine e-Devlet’ten oluşturulacak belgeler yeterli olacaktır.

İşveren, EYT kapsamında emekli olan çalışanlarının işten çıkarma süreçlerinde emeklilik prosedürlerini takip edecek ve bu kapsamda işten çıkarma için 8 numaralı kodu kullanacaktır.

Emekli işçinin 30 gün içinde yeniden çalışmaya başlaması halinde %5 oranında SGK takviye prim indirimi uygulanacaktır. Prim indirimi çalışanın brüt ücreti üzerinden uygulanacaktır. Taban ücretle çalışanlara 500 TL, asgari ücretin 7,5 katı brüt ücretle çalışanlara ise 3 bin 753 TL prim indirimi yapılacak.

Emeklilik nedeniyle işten ayrılacak işçinin çıkışı 28.02.2023 prestiji ile süreçlerin daha hızlı yürütülmesini sağlayacaktır. Emekli olacak işçinin emeklilik başvurusunu Mart ayında yapması halinde 1 Nisan’dan itibaren emekli maaşları kendisine bağlanacak.

1 Nisan’dan sonra müracaat edilmesi halinde bir aylık maaşı kesilecektir. Bu nedenle başvuruyu mart ayında yapmakta fayda var. E-Devlet üzerinden “SGK Kayıt ve Hizmet Bildirimi”, “Normal Şartlarda Ne Zaman Emekli Olacağım” ve “Çalışma Hayatı” seçeneklerini sorarak emekliliği hak edip etmediğinizi öğrenebileceğiniz gibi, 170’i arayabilir ve 3’ü tuşlayarak cevap alabilirsiniz. Emeklilik ile ilgili sorularınız. Hakkı olanlara hayırlı olsun.

AVLANMAK. BURAK KONUTCU FLORYA HUKUK BÜROSU

ortahaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu